Levykauppiaat ovat audioarjen sankareita

Musiikkidiggarin käsissä harva esine tuntuu yhtä hyvältä kuin äänite. Äänitteen formaatti itsessään on pelkkä muotoseikka, josta jokaisella musiikin suurkuluttajalla on mieltymyksiinsä pohjautuva mielipiteensä. Vaikka netin suoratoistopalvelut ovatkin haukanneet suuren palan levymyynnistä, oikeille äänilevyille ja C-kaseteillekin on aina kysyntää. Myyntikanavien murroksessa muutamat kivijalkaliikkeet jaksavat yhä sinnitellä musiikkiväen keitaina. Ne toivottavat äänielämyksiä janoavat kuulijat plaraamaan levyvalikoimiaan ja palvelevat levyliikkeettömien pitäjien audionjanoisia asiakkaita äänitteiden tilausmyynnillä. Levymessuilla kiertäminen tuo pientä lisää palkkapussiin. Monet legendaarisimmista levyliikkeistä personoituvat kaupan keulahahmoon eli vakiomyyjään, joka yleensä toimii yrittäjänä omassa putiikissaan ja tuo kaupankäyntiin henkilökohtaista ulottuvuutta.

Etelä-Suomessa eniten levyjä?

Jollei eteläisessä Suomessa ole eniten levyjä, levyliikkeitä ainakin. Niiden määrä on vähentynyt pääkaupunkiseudullakin, mutta Helsingissä riittää vielä tilaa erilaisille levykaupoille. Yleisesti ottaen onkin ihailtavaa, että levykauppoja pitävät hengissä nimenomaan yksittäiset toimijat, eivätkä niinkään suurketjut. Monet muistavat käsitteen ”Anttilan alelaari”, johon oman äänitteen joutuminen oli jokaiselle itseään kunnioittavalle artistille eräänlainen pienimuotoinen arvonalennus. Kuitenkin suurten kauppaketjujen levyosastoilta löytyi toisinaan aarteita halpaan hintaan ja esimerkiksi Levy-yhtiön lanseeraamat kymmenen markan CD-sinkut olivat aikansa vastaisku kalliiden korporaatioiden ylläpitämille riistohinnoille puhumattakaan nerokkaasta markkinointi-ideasta. Pienten levykauppojen viehätys toimii omanlaisenaan vastaiskuna, mutta suurketjujen sijaan musiikkimyynnin digitalisoitumiselle. Varsinaiseksi levykauppaketjuksi voidaan Suomessa laskea nykyään lähinnä Levykauppa Äx.

Levykauppa Äx palvelee Helsingin lisäksi Lahdessa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Kuopiossa. Usein ainakin pienempien levykauppojen osoitetiedot on mahdollisuuksien mukaan hyvä tarkistaa nettisivuilta tai Facebookista ennen kaupoille lähtöä, jollei satu olemaan kohdeliikkeen vakiasiakas. Levykauppojen sijainnit nimittäin tuppaavat muuttumaan aina silloin tällöin etenkin, jos kyse on pitkän linjan puljuista. Välillä omistajat vaihtuvat, kuten esimerkiksi Green Grass Recordsin kohdalla omistaja Markku Arolan menehdyttyä, jolloin hänen poikansa otti toiminnan omiin käsiinsä. Toki vakiintuneitakin lokaatioita piisaa, esimerkiksi Helsingin Hakaniemessä, jossa Hippie Shake Records, Black and White sekä joukko muita levyliikkeitä ovat näkyneet katukuvassa vuosien ajan.

Tee kiertue Helsingin levykauppoihin

Levykeräilijän päiväkävely voisi alkaa Helsingin Kalliosta ja jatkua Hakaniemen kautta Pitkäsillan yli. Niillä nurkilla sijaitseva Music Hunter tarjoaa herkkuja monesta kuvakulmasta niin levyjen, oheistuotteiden kuin bootleg-videoiden muodossa. Matka jatkuu kätevästi Suomen tunnetuimman rock-klubin, Tavastian, naapuriin, jonne ankkuroitunut Keltainen Jäänsärkijä hemmottelee levyvalikoimallaan musiikin rakastajia jo kolmatta vuosikymmentä. Keskustan liepeille sijoittuu myös toinen Rolling Recordsin toimipisteistä. Rolling Recordsissa on mahdollista putsauttaa vinyylilevynsä ultraäänipesurissa. Kattava listaus Helsingin levykaupoista löytyy kätevästi sekä hakukoneista että Raimo Öystilän ylläpitämästä Rytmimusiikin syke -verkkojulkaisusta, jossa listataan paikkakunnittain myös valtaosa muista Suomessa operoivista levyliikkeistä.

Tampereella ja Turussa levykauppabisnes kukoistaa siinä määrin kuin mahdollista nykyisen markkinatilanteen vallitessa. Tampereen levymyyntiä hallitsee Swamp Music kolmen toimipisteen voimin, mutta muitakin vaihtoehtoja levyhankintojen tekemiseksi löytyy. Siitä huolehtivat muun muassa Sammakka-Pop ja muutama paikallinen divari, joiden valikoimiin kuuluu myös äänitteitä. Tampereen ikonisin levyliike Epe’s ehti toimia 42 vuotta ennen toimintansa päättymistä. Turussa vuosina 1977-2011 toiminut Kane Records siirtyi omistajansa eläköidyttyä kokonaan verkkoon. Varastotuotteiden ja asiakastilausten tiedot ovat silti hyvässä turvassa Reijo ”Kane” Kanervan itse ohjelmoidussa ohjelmassa, sillä ohjelma ei ole yhteydessä pilvipalvelimiin tai ylipäänsä internetiin, joten sen kimppuun eivät piraatit ja nettiterroristit pääse.

Sympaattisten levykauppojen kuolema

Levykauppojen sankaritarinat päättyvät usein joko taloudellisista syistä, tai inhimillisten tekijöiden vuoksi.

Luonnollinen poistuminen universumin tähtikavalkadiin ja eläkeiän saavuttaminen karsivat alansa vankkojen ammattilaisten, levykauppiaiden joukkoa. Positiivisetkin perhesyyt vievät lapun luukulle, kun levykauppojen pyörittäjien siviilielämä vaatii siirtymistä reserviin ja muiden tehtävien pariin. Ikävä kyllä levykauppojen sulkeminen köyhdyttää kaikkein pahimmin pienempien kaupunkien kuvioita, sillä usein varsinaisia äänitemyyntiin erikoistuneita liikkeitä toimii kaupungissa vain yksi, korkeintaan pari kauppaa.

Paikallisten asiakkaiden lisäksi huomiota ovat herättäneet ulkopaikkakuntalaistenkin äänitekeräilijöiden joukoissa sellaiset levykaupat kuten toimintansa lopettaneet Porvoon Riverside Records, Hämeenlinnan Levymekka ja Keravan Levyikkuna. Toisinaan antikvariaatit ottavat jalansijaa poismenneen levyliikkeen jäljiltä, kuten Antikvaria Poppa Joe Hämeenlinnassa.

Levykauppojen viehätys perustuu useisiin eri tekijöihin samalla tavoin kuin anniskeluliikkeidenkin kohdalla. Pelkkä levyvalikoima ei aina tee levykaupasta kaupungin kiinnostavinta, vaan liike houkuttaa asiakkaita asiantuntevalla ja asiakaslähtöisellä palvelullaan sekä yleisilmeellään ja tunnelmallaan. Turussa Yliopistonkadulla operoi levyliike 8raita, jonka tunnusomaiset vihreät seinät toimivat taustakuvana 8raidan verkkosivuillakin. 8raita ei suinkaan ole ainoa suomalainen levykauppa, jossa pidetään myös keikkoja. Livekulttuurin yhdistyminen levymyyntiin varsinaisen levykaupan tiloissa on tilan salliessa kutkuttava kombinaatio.

Kiintoisa yhdistelmä on myös Turun Kulttuurispotti Asema, jonka palveluihin kuuluvat levymyynti, audiopalvelut sekä Atte Heinosen videotuotanto. Varsinaisia perinteisiä levyliikkeitä Turussa edustavat lisäksi muun muassa Levyliike Kaakko, Alfa-Antikva ja Turun Elokuvadivari.

Levykaupat eivät vaivu historiaan

Vaikka kivijalkaliikkeidenkin varastoja tyhjennellään nettimyynnin kautta, eivät levykaupat oletettavasti koskaan jää kokonaan historiaan. Ne ovat osa kulttuuria ja tärkeitä lähteitä musiikinharrastajille, mutta tuovat uusia kokemuksia niillekin sukupolville ja yksilöille, joille fyysisten äänitteiden ostaminen etenkin levymyyntiin keskittyneestä putiikista on vierasta.

Suomalaisiin levykauppoihin liittyvää nostalgiaa voi nauttia painetussa muodossa 12 Tuumaa -nimisen opuksen aukeamilta. Kirjassa perehdytään sekä lopettaneiden että edelleen voimissaan porskuttavien liikkeiden toimintaan ja tarinoihin levymyynnin takana. Kirja kuljettaa levykauppaturisteja Helsingin, Turun ja Tampereen lisäksi Järvenpäähän, Lahteen, Kotkaan, Kuopioon ja Joensuuhun. Joensuussa kannattaakin poiketa äänite-elämysmatkalle vanhaan kunnon Levy-Eskot -musiikkikauppaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *