Kaikki ennen 90-lukua syntyneet muistavat takuuvarmasti C-kasetit ja miten niitä pystyi kelaamaan pyörittämällä kynää niiden rei’issä, jos esimerkiksi nauha oli mennyt löysälle. C-kasetit olivat muodissa pitkään ennen kuin CD-levyt veivät markkinat ja olivat kätevä ratkaisu vanhoille vinyylilevyille ja vinyylilevysoittimille. Kasettinauhurit saattoivat olla sen verran pieniä, että niitä saattoi ottaa mukaan retkille ja autoissa saattoi olla C-kasettisoitin, jolloin musiikkia pystyi kuuntelemaan myös autossa.

C-kasetti eli Compact Auto Casette, tai Music Casette, oli Philipsin vuonna 1963 lanseeraama analoginen äänen tallennukseen tehty tallennusvälinen. Moni ei tiedäkään, että C-kasetteja käytettiin äänen tallennuksen lisäksi myös tietokoneiden tallennusvälineenä. C-kasetti on rakenteeltaan hyvin erilainen, kuin esimerkiksi aikaisemmat vinyylilevyt tai myöhemmin markkinoille tulleet CD-levyt. Eri väreissä saatavat C-kasetit koostuvat kahdesta kelasta. Niiden välillä liikkuu magneettinen nauha, joka nauhoittaa ääntä.

C-kasettien historiaa

Alun perin C-kasetit kehitettiin tallentamaan puhetta ja muuta ääntä, mutta musiikin tallennus ei ollut ajatuksena. C-kasetit muistetaan kuitenkin parhaiten musiikista, mistä tulikin C-kasettien suurin tallennusmuoto 1960-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Se, miksi C-kasetit nousivat niin kovaan suosioon, oli erityisesti niiden edullinen hinta. Kasettien valmistaminen levisi nopeasti, erityisesti siitä syystä, että Philips, joka oli alkuperäinen valmistaja, myönsi lisenssivalmistuksen kaikille elektroniikkavalmistajille, jotka sen halusivat.

C-kasetit nousivat nopeasti suosioon, juuri erityisesti niiden edullisen hinnan vuoksi, mutta yksi tähän paljon vaikuttanut syy oli myös elektroniikkavalmistajien standardin hyväksyminen. Myöhemmin suosiota nostivat myös Type A-, B- ja C Dolby- kohinavaimennustekniikat. Suomessa C-kasettien myynti oli kovimmillaan vuoden 1988 ajan. C-kasetit julkaistiin Suomessa usein vinyylilevyn rinnakkaisena julkaisuna 1970- ja 1980- luvuilla ja CD-levyjen rinnakkaisjulkaisuina 1990-luvun alkupuolen jälkeen.

C-kasetin ominaisuudet

C-kasettien tallennuskapasiteetit olivat usein 60, 90 tai 120 minuuttia. Usein ilmoitetut minuuttimäärät olivat noin-määräisiä ja tallennusaikaa oli usein muutama minuutti ylimääräistä ilmoitetun minuuttimäärän lisäksi. 120 minuutin C-kasetit eivät kuitenkaan niittäneet suosiota, sillä niissä magneettinauhan ohuus aiheutti katkeamis- ja venymisongelmia. Sen takia monet laitevalmistajat jopa kielsivät käyttämästä 120 minuutin pituisia C-kasetteja nauhureissaan. 60 minuutin vaihtoehto oli suositeltavin kuluneisiin nauhureihin.

C-kasetteihin nauhoitettiin yleisemmin analogista ääniraitaa. Sinä aikana, kun C-kasetteja eniten myytiin ja ne olivat suosiossa, myytiin C-kasetteja sekä äänitettyinä että äänittämättöminä. Myöhemmin, kun C-kasettien suosio hiipui, niitä myytiin lähes ainoastaan äänittämättöminä. Itse äänitettyihin C-kasetteihin voi myös asentaa ominaisuuden, joka estää edellisen ääninauhan päälle nauhoittamista. Se onnistuu poistamalla ohuet muoviläpät kasetin yläosassa olevien reikien päältä. Siksi nämä olivat käteviä.

C-kasettien erot CD-levyihin ja vinyyleihin verrattuna

Yksi syy, miksi C-kasetit pysyivät suosiossa vielä silloinkin kun CD-levyt ilmestyivät, oli se, että C-kasetteihin oli erittäin helppo tallentaa itse ääntä. Tämän lisäksi C-kasetit olivat paljon kestävämpiä kuin CD-levyt, sillä niiden pinta ei vaurioidu samalla tavalla helposti kuin CD-levyjen ja esimerkiksi pieni naarmuuntuminen pinnassa ei vahingoita tallennetta, joka on magneettinauhassa. Siksi C-kasettien käsittelyssä ei tarvitse niin varovainen.

C-kasetit nousivat nopeasti suositummaksi kuin vinyylilevyt, sillä ne olivat paljon pienempiä kuin vinyylilevyt ja niitä oli siksi myös helpompi käsitellä. Niitä pystyi ottamaan matkaan mukaan. Samoin kuin CD-levyjen naarmuuntumisen kanssa, myös vinyylilevyt naarmuuntuivat helpommin kuin C-kasetit. Siksi C-kasetit olivat suosiossa myös lasten ja nuorten suosiossa, sillä ne olivat kestäviä, eivätkä heti naarmuuntuneet. Joitakin muita ongelmia C-kaseteissa kuitenkin esiintyi.

C-kasettien ongelmat

C-kasettien suurin ongelma oli sisällä olevan magneettinauhan venyminen ja nauhan kietoutuminen nauhurin sisälle. Jos C-kasettia soitti pitkään ja usein, saattoi magneettinauha kulua, jolloin äänilaatu saattoi myös heikentyä. Jos C-kasettinauhuri oli viallinen, saattoi se tuhota koko C-kasetin. C-kasetteja oli myös hankala kelata eteen- ja taaksepäin juuri tiettyyn haluamaansa kohtaan, eikä tarkkaa alkamiskohtaa pystynyt määrittelemään, kuten CD-levyissä. Osittain siksi CD-levyt veivät suosion C-kaseteilta.

C-kasettien käyttö

Kulta-aikanaan C-kasetteja käytettiin kaikkeen musiikin kuunteluun sekä äänen nauhoittamiseen. Niistä autoista, joista vielä löytyy C-kasettisoitin, käytetään C-kasetteja vielä autoissa. C-kaseteista tuli suosittu käyttömuoto autoissa, sillä se ei ole herkkä tärinälle, eikä vahingoitu kylmässäkään autossa. C-kaseteissa ei myöskään ole digitekniikkaa, joten se ei ole altis sähköhäiriöille. Juuri C-kasettien digitekniikan puuttumisen vuoksi, esimerkiksi Britanniassa C-kasetit ovat edelleen poliisien käytössä.

Musiikin lisäksi C-kasetteja käytettiin myös monissa 1980-luvun tietokoneissa datan ja erilaisten ohjelmien tallennusvälineenä. Tätä menetelmää käytettiin erityisesti sen takia, että C-kasetteja oli helposti saatavilla ja ne olivat edullisia. Tietokoneesta riippuen käytettiin tavallista kasettinauhuria tai erityistä kasettiasemaa. Lisäksi C-kasetteja käytettiin myös muihin tarkoituksiin. Esimerkiksi jotkin moniraitastudiojärjestelmät käyttivät C-kasetteja master-nauhoina. Kaseteille tallennettiin tällöin ääntä neljälle riippumattomalle kanavalle yhteen suuntaan.

C-kasettien uusi suosio

C-kaseteista on viime vuosina tullut erittäin haluttua retrotavaraa. Niitä kysellään musiikkidivareista ja monet haluavat löytää C-kasetteja vanhoihin mukana kuljetettaviin retro-musiikkisoittimiin. C-kasetteja hankitaan muun muassa vanhoihin, kasettisoittimella varustettuihin autoihin, sekä viihdykkeeksi kesämökille. Erityisesti nuoret ovat hurahtaneita C-kasetteihin. Niistä on tullut uusi muoti-ilmiö, joita monet havittelevat. C-kasetteja ei enää saa ostettua tavallisista kaupoista, mutta monista musiikkidivareista niitä sen sijaan vielä löytyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *