Vinyylilevyt muoti-ilmiönä

Vanhemmat sukupolvet usein naureskelevat nuorison villityksille. Nykyään nuoriso on kuitenkin kiinnostunut kaikesta, mikä voi saada retrotuotteen tai vintagetuotteen leiman. Alle 30-vuotiaat ovat kovin tottuneita YouTuben ja Spotifyn tarjoaman musiikin laatuun, ja nyt monet haluavatkin ottaa askeleen taaksepäin ja tutustua jälleen levysoitinten ja vinyylien maailmaan.

Vuonna 2016 useat tilastot näyttivät vinyylien myynnin nousseen ensimmäisen kerran digitaalisten ostojen ohi. Vaikka tämä kuulostaakin uskomattomalta, ovat vinyylit selkeästi palanneet ihmisten sydämiin pitkän tauon jälkeen. Mikä aiemmin tuntui vanhalta ja virttyneeltä, onkin nyt trendikästä ja aiheuttaa valtavan ostamisen innon.

Vinyylien myynnin kasvu

Vinyylien aikakausi sai vuosia sitten väistyä pois halvempien vaihtoehtojen tieltä. Kasetit ja myöhemmin markkinoille tulleet CD-levyt lisävarusteineen olivat kuluttajille huomattavasti halvempia vaihtoehtoja. Näin ollen vinyylien myynti pieneni jatkuvasti vähitellen, ja lakkasi hetkeksi lähes kokonaan. 2000-luku on ollut digitalisaation aikaa ja pikkuhiljaa musiikin suoratoistopalvelut internetissä ja erilaisissa sähköisissä sovelluksissa hiipivät muiden äänentoiston tapojen edelle. Digitaalinen musiikin ostaminen on myös kaikista halvin keino kuluttajalle; pienellä kuukausittaisella maksulla saa käsiinsä satoja tuhansia kappaleita maailman suosituimmilta artisteilta. Lisäksi suurimmalla osalla on jo valmiiksi olemassa laite, jolla näitä palveluita voi käyttää. Kalliiden lisävarusteiden ostaminen on siis jäänyt historiaan.

Samalla tavalla kuin muodin kanssa yleensä, myös äänentoiston erilaiset trendit tuppaavat palaamaan takaisin kuluttajien mieliin. Näin on käynyt viimeisten vuosien aikana vinyylien kanssa. Suurimpana vinyylien ostajien ryhmänä ovat yllättäen alle 30-vuotiaat asiakkaat, jotka nauttivat vinyylien tuomasta täyteläisestä ja terävästä äänentoistosta ja vintage-elämyksestä. Kirpputoreilta voi myös löytää kallisarvoisia harvinaisuuksia, joita voi keräillä ja myydä eteenpäin valtavalla jälleenmyyntiarvona.

Tämän takia moni kuluttaja onkin alkanut sijoittaa rahojaan tähän pitkään unohdettuun musiikin kuuntelun muotoon. Muutamien harvojen keräilijöiden esimerkki on innoittanut kansainvälisen ostohuuman, ja nykyään vinyylit suorastaan revitään myyjien käsistä.

Trendin kehittyminen

Monet epäröivät musiikkikaupassa vinyylien ostamista, sillä trendit tuppaavat nousemaan pinnalle hetkeksi ja unohtumaan sitten saman tien. Monet eivät halua sijoittaa rahojaan vinyyleihin peläten niiden arvon laskua muutaman vuoden sisällä. Puolestaan he, jotka ovat vuosia sitten heittäneet vinyylinsä roskalavalle, ovat nyt pettyneitä, sillä vinyylien arvo on kohonnut vuosien aikana huomattavasti. On totta, että vinyylit ovat huomattavasti haastavampia säilyttää pienempiin CD-levyihin verrattuna. Tällä hetkellä CD-levyillä ei kuitenkaan ole samanlaista vintagestatusta ja ne eivät herätä keräilijöissä suuria tunteita samalla tavalla kuin vinyylit. Trendit muuttuvat ajan myötä siis paljon.

He, jotka ovat eläneet vinyylien ensimmäisen aikakauden ihmettelevät usein, miksi vanha formaatti on saanut niin paljon uusia innokkaita ostajia. Vanhemmat sukupolvet ovat myös nähneet erilaisten äänentoiston apuvälineiden nousun ja väistämättömän tuhon. Kaseteista siirryttiin hiljalleen CD-levyihin, nuoriso alkoi kantaa mukanaan kiiltäviä MP3-soittimia, ja pikkuhiljaa netissä toimivat suoratoistopalvelut ja musiikille omistautuneet nettikirjastot veivät ehdottoman voiton tilaa vievistä CD-levyjen varastoista.

On hyvin hankala ennustaa, kokevatko kasetit ja CD:t aikanaan samanlaisen trendi-ilmiön ja nousun suosioon kuin vinyylit tällä hetkellä. Kukaan ei voi tietää, mikä musiikin toiston seuraava trendi voi olla.

Järkevä sijoitus?

Selvää on kuitenkin se, että vinyylien tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvin vahvalta ja niihin kannattaa sijoittaa vielä, kun trendin loppua ei näy. Etenkin he, jotka ovat muutamia vuosia sitten aloittaneet kokoelmansa kerryttämisen, ovat nyt onnekkaassa asemassa. Mitä vähemmän kopioita vinyylistä on tehty ja mitä nimekkäämpi artisti on, sen paremmin levystä usein maksetaan. Erikoispainokset ja kulttimaineen saaneet vinyylit ovat tavallistakin arvokkaampia ja menevät niitä kaupatessa kuin kuumille kiville. Vinyyleihin sijoittaessaan kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen levyn ostaa. Jos sen hankkii kotikäyttöä varten, ei haittaa, vaikka levyn arvo ei säilyisikään aina korkealla.

Vinyylien keräämisestä innostuneen kannattaa muistaa yksi ikävä tosiasia: harrastus tulee olemaan hyvin kallis. Vielä muutamia vuosia sitten aliarvostettuja levyjä sai käytettynä usein pilkkahintaan. Nykyään vinyylitrendistä innostuneet ovat kuitenkin valmiita maksamaan korkeampia hintoja tuotteistaan. Tämä on johtanut vinyylien hinnan nousemiseen ympäri maailmaa. Levyjen hinnan nousun lisäksi myös levysoittimet ovat tyyriitä. Soitin voi maksaa noin sadasta eurosta ylöspäin useisiin satoihin saakka.

Monet vinyyleitä keräävät eivät ihme kyllä omista soitinta lainkaan. Levyt ostetaan puhtaasti keräilyarvonsa takia tai hyllyä koristamaan erikoisempana sisustuselementtinä. Parhaan hyödyn vinyyleistä kuitenkin saa niitä aktiivisesti soittamalla.

Loppupäätelmä

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että jos pitää tarkasti silmällä vinyylilevyjen trendin kehittymistä ja tietää, mitä on tekemässä, voivat vinyylit olla hyväkin sijoitus. Harvinaisista kappaleista maksetaan mojovia summia kirpputoreilla ja huutokaupoissa. Monet keräilevät myös omaksi ilokseen, sillä vinyylien äänentoisto on huomattavasti CD-levyjä tai kasetteja laadukkaampaa. Vinyylit kestävät myös suhteellisen hyvin aikaa: esimerkiksi kasettien nauhat kuluvat ja CD-levyjen pinta naarmuuntuu helposti, mutta vinyylit pysyvät toistokelpoisina vuosikymmenten ajan. Vinyylin keräilijöiden tulee kuitenkin varautua siihen, että harrastuksen aloittaminen on hyvin kallista. Toistoa varten tarvitaan levysoitin ja yksittäisen vinyylin hinta voi olla useita kymmeniä euroja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *