Vinyylilevyt kokevat parhaillaan uuden kukoistuksen aikakautta, ja monet artistit julkaisevat jälleen albumeitaan vinyylillä. Moni harrastaja aina aloittelevista kerääjistä kokeneisiin levyintoilijoihin kartuttaa kokoelmaansa myös levykauppojen käytettyjen levyjen hyllyistä ja kirpputoreilta. Yksi suurimmista iloista levyharrastajalle onkin löytää edullinen harvinaisuus, joka saattaa osoittautua hyvinkin arvokkaaksi löydöksi.

Tässä artikkelissa käydään läpi kaikkein arvokkaimpia vinyylilevyjä, joita keräilijöiden keskuudessa on koskaan kaupattu.

Yksi yhtye ylitse muiden

Maailman kymmenen kalleimman myydyn vinyylilevyn listalle mahtuu kokonaiset neljä The Beatlesin albumia sekä yksi John Lennonin äänite, joiden lisäksi kärkisijoilta löytyvät Wu-Tang Clan, Elvis Presley ja Aphex Twin. Edellä mainitut artistit miehittävät kahdeksaa ensimmäistä sijaa maailman kalleimpien levyjen listalla. Sijalla yhdeksän on Tommy Johnsonin albumi “Alcohol and Jake Blues” ja sijalla kymmenen Frank Wilsonin “Do I Love You (Indeed I Do).

Kärkipaikkaa pitää Wu-Tang Clan

Ehdottomasti kaikkein kallein koskaan myyty vinyylilevy on vuonna 2015 julkaistu Wu-Tang Clanin “Once Upon a Time in Shaolin”, mikä on ainoa valmistettu kopio kyseisestä levystä. Levyn mukana seurasi sopimusehto, jonka mukaan ostaja ei saa yrittää myydä tai ansaita rahaa levyllä seuraavaan sataan vuoteen, mutta hän voi silti julkaista albumin halutessaan ilmaiseksi tai soittaa sitä julkisesti. Levy myytiin kahdella miljoonalla dollarilla.

Wu-Tang Clanin levyn ostajaksi paljastui ristiriitaisessa maineessa ryvettynyt Turing-lääkeyhtiön toimitusjohtaja Martin Shkrell, joka tuli kuuluisaksi moninkertaistettuaan hankkimansa HIV-lääkkeen myyntihinnan. Sittemmin Yhdysvaltain liitto-oikeus on takavarikoinut levyn osana Shkrellin omaisuutta, kun hänet tuomittiin vankeuteen sijoittajien harhaanjohtamisesta. Levyn sopimusehdoissa mainitaan, että Wu-Tang Clanin jäsenet tai näyttelijä Bill Murray saavat yrittää kerran levyn anastamista takaisin haltuunsa, jolloin levyn kaikki oikeudet palaavat heille.

The Beatlesin levyt ovat tehneet kauppansa

Toisena maailman kalleimpien vinyylilevyjen listalla on The Beatlesin “White Album”. Vuosikausien ajan The Beatlesin rumpali Ringo Starr omisti yhtyeen vuonna 1968 julkaistun tuplalevyn ensimmäisen kopion, joka on numeroitu “00000001”. Hän myi levynsä lopulta vuonna 2015 New Yorkissa Julien’s-huutokaupassa huikeaan 790 000 dollarin hintaan tuntemattomaksi jääneelle ostajalle. Starr myi samalla kuuluisan Ludwig-rumpusarjansa ällistyttävään 2 200 000 dollarin hintaan Indianapolis Colts -joukkueen omistajalle.

Seuraava The Beatlesin levy kalleimpien levyjen listalla on sijalla neljä oleva “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” kaikkien neljän yhtyeen jäsenen nimikirjoituksella. Kaikki vuonna 1967 painetut alkuperäiset kopiot tästä levystä ovat arvokkaita, varsinkin levystä tehty monoversio, mutta yhtyeen nimikirjoituksilla varustettu kopio rikkoi pankin vuonna 2013 järjestetyssä huutokaupassa Yhdysvalloissa. Alun perin 30 000 dollarin arvoiseksi arvioidusta levystä huudettiin komeat 290 000 dollaria.

Elvis Presley kelpasi Jack Whitelle

Kahden edellä mainitun The Beatlesin levyn väliin sijalle kolme maailman kalleimpien äänilevyjen listalla mahtuu rockin kuningas, Elvis Presley, albumillaan “My Happiness”, josta maksettiin komea 300 000 dollarin hinta. Jos Jack White muun muassa yhtyeistä White Stripes, The Dead Weather ja The Raconteurs on sinulle tuttu nimi, saatat tietää hänen olevan erittäin aktiivisen musiikkiuransa lisäksi intohimoinen vinyylien keräilijä.

Jack Whiten studio ja levy-yhtiö Third Man erikoistuu vanhoihin äänitystekniikoihin ja poikkeuksellisiin vinyylipainoksiin, joten ei liene kovin yllättävää, että hän on maailman kolmanneksi kalleimman äänilevyn ylpeä omistaja. White osti Elvis Presleyn kaikkien aikojen ensimmäisen äänilevyn koepainoksen huutokaupasta vuonna 2015. White teki levystä Third Man Recordsilla rajoitetun erän näköispainoksen kaikkine naarmuineen ja töyssyineen, koska sellaisen Elviskin olisi hänen mukaansa saanut Sun Recordsilta.

Lisää The Beatlesia

Maailman kymmenen kalleimman vinyylin joukossa on vielä kaksi The Beatlesin albumia, joista ensimmäisenä sijalta kuusi löytyy “Yesterday & Today”, joka on yksi harvinaisimmista Beatles-albumeista vuodelta 1966. Levy julkaistiin ensin ainoastaan Pohjois-Amerikassa ja myöhemmin Japanissa, mutta ei lainkaan Isossa-Britanniassa tai Euroopassa. Alkuperäisellä nukkeja ja lihanpaloja kuvaavalla kansigrafiikalla varustettu huippukuntoinen ensipainos tästä levystä myytiin huutokaupassa vuonna 2013 hintaan 125 000 dollaria.

Sijalla seitsemän on seuraava The Beatles -albumi, tarkemmin sanoen 10-tuumainen “Til There Was You” -asetaattilevy. Tätä levyä on kutsuttu Beatles-levyharrastajien Graalin maljaksi. Se on 10-tuumainen asetaattilevyversio yhtyeen varhaisista demonauhoista, sisältäen kappaleet “Til There Was You” ja b-puolen “Hello Little Girl”, joka on kirjoitettu levylle väärin “Hullo Little Girl”. Levy myytiin 77 500 punnan hintaan Warringtonin huutokaupassa vuonna 2016.

John Lennon ja Aphex Twin täydentävät listan

The Beatlesin levyjen välissä sijalla viisi maailman kalleimpien levyjen listalla on John Lennonin ja Yoko Onon “Double Fantasy”. John Lennonin nimikirjoituksella varustettu kopio tästä levystä myytiin vuonna 1999 ällistyttävään 150 000 dollarin hintaan. Syynä levyn harvinaisuudelle on se, että Lennon signeerasi levyn vain tunteja ennen kuolemaansa, joten levy on luultavasti viimeinen hänen signeeraamansa levy, mikä tekee siitä kaikkein arvokkaimman kopion.

Suurin osa tämän listan levyistä on vanhempaa vuosikertaa, jolloin myös ikä vaikuttaa levyn arvoon, mutta vuonna 2014 myyty melko uusi levy ampaisi tämän listan kahdeksannelle sijalle, kun Aphex Twinin “Caustic Window” -albumin harvinainen testipainos huutokaupattiin ällistyttävään 46 300 dollarin hintaan. Levyn ostajaksi paljastui Minecraft-pelin kehittäjä Markus Persson, joka halusi tuhlata maailman suosituimmasta videopelistä saatuja rahoja suosikkiartistinsa harvinaiseen julkaisuun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *